Photography and traveling

ShoboTrip Part4 – English tour in 5 minutes

Sinaia, ziua a doua…După ce în seara precedentă au venit comandaţii de la Tg. Mureş şi au încercat să ne organizeze, fără pre mult succes însă, am decis totuşi de comun acord să mergem toţi la Castelul Peleş şi să profităm de reducerea considerabilă de studenţi, aşa că iată-ne la coadă la Peleş. Am atâtea lucruri să spun despre Peleşu ăsta, şi nu tocmai minunate…sper să nu iasă o varză totală.

Colaj Peles

Deci eram la coadă la bilete, toată lumea cu carneţul de student al lui sau al altcuiva, deci da e uşor să te dai student, ai nevoie doar de un carnet de oareca, dacă biletele sunt cumpărate la grup tanti de acolo nu are răbdare să se uite prin ele…Aşa, de ce e mai greu am scăpat….aham să credeţi voi la intrarea în castel, mai rău ca în 35 (sau oricare alt autobus la oră de vârf), toată lumea stătea claie grămadă. Da foarte romantic să mergi la Peleş. Chiar nu înţeleg un lucru, am văzut asta în mai multe locuri, când stă la coadă, la Pâine, la Bancă, la Bilete, românu e cât de cât civilizat, chiar stă într-o coadă, însă când vrea să valorifice alcele bilete, zici că e turbat şi partea proastă e că dăcă nu intri în rândul lor rişti să rămâi pe dinafara, aşa că ne-am infiltrat şi noi în rândul mulţimii aplicând rândul nostru de coate celorlaţi, după ce desigur am primit şi noi porţia noastra, ca să ajungem înăuntru.

DSC_1046

Dar să vă povestesc totuşi mai pe îndelete sistemul lor mirific. Deci tu vizitator, străin sau român îţi cumperi bilet, după care te duci la intrarea în castel şi te bagi si tu în mulţime, şi dacă cumva eşti cu grupul, mai trebuie să te lupţi în plus ca să intraţi toţi deoadată, ceea ce e puţin probabil să se întâmple. Aşa să zicem că ai ajuns la intrare, unde în mod miraculos se deschide uşa, şi zice doamna de acolo: “Puţin loc ca să iasă lumea!!!!”, după care îţi trânteşte uşa în nas, a şi dacă ai norocul să fi străin îţi va zice din nou, după e a zis-o de vreo 10 ori, “English tour in five minutes”, probabil singura replică pe care o ştie în engleză. Vă jur că atât de rău mi-a picat faza asta că pe durata întregului tur am blestemat întreaga administraţie cu familie regală cu tot, dacă tot e al lor castelul, mai nou. Aşa, dacă aţi avut noroc şi aţi intrat va trebui să vă încălţaţi cu botoşeii ăia oribili, care şi aşa nu ţi se potrivesc nici cum pe picioare şi în loc să fi atent la ghid eşti atent să nu pici în nas. Dacă vrei să faci poze, fără flash, normal, plăteşti 32 de ron şi îţi dă un bon pe care ţi-l prinde de bluză cu un ac de gămălie, cică ecuson, pe care nu îl vede nimeni, iar in fiecare cameră supraveghetorul îţi atrage atenţia să nu faci poze dacă nu ai ecuson, mirific. A da, şi trebuie să spun că tururile ăstea sunt aşa formate din vreo 25-30 de oameni iar cu o cameră în faţă e alt grup cu ghidul lor şi cu o cameră în spate e altul, deci, auzi stereo povestioara. Cât despre interior, ce să spun, Carol ăsta era cam fanatic aşa cu colecţiile, avea din toate, de la arme, covoare, porţelanuri, vase, tapiţerii, tablouri, pietre, etc. etc. Nu vreau să-mi imaginez ce colecţiona in pivniţă sau in pod… Veţi vedea multă piele de cordoba care în unele locuri stă să se desprindă iar chiar la intrare, în holul principal, tapiţeriile cu scene istorice, dar să nu credeţi că le puteţi vedea pe toate, căci ele sunt dezvelite câte una pe zi, sau pe săptămână, ca să nu se distrugă, că nu sunt fonduri suficiente să se pună o instalaţie ca lumea de conservare, sau ce o fi. Cu cât înaintezi prin camerele castelului, mai uiţi de nervii de la început, dar botoşeii care nu iţi stau în picioare, te aduc cu picioarele pe pămând sau cu nasul. E frumos Peleşul, chiar impresionand, doar că e în România şi asta ii strică tot farmecul. Ar fi atâtea soluţii şi atâtea exemple de urmat….Experienţa ta la Peleş cum a fost?…şi ce părere aveţi de ceea ce se întâmplă? Ar fi soluţii, care sunt acelea?

DSC_1038

Şi acum nu vă speriaţi există şi părţi frumoase, poate noi am prins o zi mai plină, în care nu erau toţi ghizii, explicaţii sunt. Ce mi-a plăcut: faptul că se organizează concerte sinfonice în sala de spectacole a castelului, din câte am înţeles sunt gratis şi trebuie doar sa îţi faci rost de invitaţie scriind un e_mail la: concerte@peles.ro sau sunând la un nr de telefon, invitaţie valabilă pentru două persoane. Dacă merită văzut Peleşul? Da, atât el cât şi Pelişorul sunt ceva deosebit, iar dacă eşti student trebuie să profiţi de reducerea considerabilă de care ai parte.

Booon să trecem mai departe, ce am mai văzut. Casa memorială Geroge Enescu, foarte drăguţă, mult mai modestă decât vecinii lor de la Peleş, dar administrată mult mai bine. Desigur nu se compară cu fluxul de vizitatori de la Peleş, dar probabil au şi ei zilele lor. Ce mi-a plăcut: faptul că nu am aşteptat la nicio coadă, nu a fost înbulzeală, în casă auzeai melodiile lui Enescu şi cel mai tare, aveai înregistrare cu ghidul puteai să te mişti liber prin casă, puteai chiar să stai să te odihneşti pe terasă. Casa se află în cartierul Cumpăta, în apropierea căii ferate.

DSC_1177

Mănăstirea Sinaia, este defapt epicentul în jurul căruia a fost dezvoltat oraşul. Este o mănăstire de călugări, care îşi are originilie în secolul al XVII-lea. Înfăţişarea actuală se datorează Regelui Carol I, care la începutul secolului XX (1906) s-a îngijit de dotarea acesteia cu electricitate, fiind singurul locaş de cult din România care se bucura de astfel de privilegii. Sincer am un deosebit respect pentru Regele Carol, cred că a fost primul şi ultimul rege adevărat al românilor, nu ştiu care a fost intenţiile lui reale când a fost adus în ţară, dar a dovedit că este un adevărat conducător atât militar cât şi politic. Este chiar interesant faptul că atât el cât şi Regina Elisabeta erau de altă confesiune decât cea ordodoxă (regele era catolic iar regina protestantă), dar şi-au botezat unicul copil în religia ortodoxă, iar portretele lor sunt pictate în biserica principală a mănăstirii, chiar la intrare. În cadrul mănăstirii mai există un muzeu, unde puteţi vedea icoane, cruci, obiecde din argint, fotografii din sec. XIX şi alte obiecte de muzeu, deasemenea mai e de văzut şi biserica veche (datând din sec XVII), monumnet istoric şi arhitectural, în momentul în care am fost noi se afla în renovări.

DSC_1187

Mai multe fotografii aici

Ce nu mi-a plăcut de loc: Mizeria şi starea în care era aleea care leagă mănăstirea de Castel, pietrele cubice din partea dinspre mănăstire sunt scoase şi jumătate din drum este doar praf. Mizerie şi gunoi pe malul râului şi în parcul din spatele mănăstirii. Înteleg că dau târcoale urşii, dar de aceea gardurile şi cotainerele trebuie îngrădite!!

Printre gunoaiele şi maldărele de nuci verzi din spatele mănăstirii vieţuiau două veveriţe…ăsta poate fi începutul unei poveşti:P

Cheltuieli:

Intrare Peleş: 17,5 ron tur complet cu reducere de student;(biletul întreg în cazul ăsta este 50 ron)

Intrare Casa Memorială George Enescu: 1,5 ron;

Link-uri utile:

Castelul Peleş, site oicial;

Muzeul George Enescu;

Mănăstirea Sinaia;

Primăria Sinaia;

Testamente Carol şi Ferdinand

Scandalul retrocedării, tratat de prof. Gh.C.Nistoroiu (nu ştiu cât de veridic este, având în vedere că e fost ofiţer SIE, dar e un punct de vedere interesant şi care pe mine m-a făcut să-mi pun câteva întrebări) – Dacă mai ştie cinva despre tema asta chiar vă rog să relataţi….

Soluţia care o dau eu celor de la Peleş:

Cel mai uşor şi care nu ar necesita construirea de gărduleţe pentru cozi (căci după cum remarca cineva din grup în românia sunt gărduleţe pentru cozi numai la cinema-uri în moluri) ar fi să programeze intrările din 15 în 15 min, sau din 20 în 20 de min, depinde cum consideră ei şi să scrie pe bilete ora la care respectivul intră, astfel stau la intrare doar cei 20 care urmează să intre, nu intră nimeni mai târziu sau mai repede decât le scrie pe bilet. Astfel nu trebuie nici tanti de la poartă să strige şi să trântească uşa în nas oamenilor. Sistemul ăsta l-am văzut la vizitarea parlamentului maghiar, desigur că cu o pază mult mai severă dar totul mult, mult mai bine organizat. Şi s-ar putea deschide altă uşă de acces pentru cei care ies, dacă este posibil. Ţie cum ţi s-a părut Peleşul? Şi cum i-ai sfătui? Am putea să strângem mai multe idei şi să le trimitem….

One response

  1. Asteptatul la Peles a fost intr’adevar o experienta dezamagitoare

    September 6, 2011 at 2:18 pm

Leave a comment